وصفة " أقراص الزعتر المقدسية " من نكهة عربية
وصفة " أقراص الزعتر المقدسية " من نكهة عربية
*Recipe is available in english
أقراص الزعتر المقدسية/ تقديم شذى الحسيني #نكهة_عربية #اقراص_الزعتر_المقدسية #فلسطين
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
يسعدني جدا أن أكون مستضيفتكم لهذا الشهر
وسعدت كثيرا بوصفات كل واحدة منكن، كل وصفة كان لها طعم مميز جدا وأضفتها الى مجموعة الوصفات المعتمدة.
أتمنى أن أقدم لكم هذا الشهر وصفة تحوز على رضا الجميع.
وصفتي لهذا الشهر هي وصفة لم يسبق لي أن تذوقتها إلا عند جدتي رحمها الله، كانت مبدعة ومميزة في جميع الاطباق التي تقوم بإعدادها، واخترت لكم اليوم أحد ألذ وصفاتها وهي ما تسمى بأقراص الزعتر، لذيذة جدا وتشبه في قوامها قوام الغريبة.
هذه الأقراص يشتهر بها أهل القدس ويقوموا بإعدادها في موسم الزعتر ، ولكن الفلاحين كانو يصنعوا ما يعرف بالخبز الفلاحي وليس الأقراص.
ولكي اضمن نجاح الوصفة قمت بحساب المقادير بالأكواب المعيارية لانو والدتي من قام بنقل هذه الوصفة عن جدتي ، ووالدتي الجميلة مقاديرها بالكمشة��
والكمشة موضوع اعتقد يحتاج الى دراسة لمعرفة أسراره .
أتمنى ان تنال إعجاب الجميع
مقادير أقراص الزعتر:
٥ أكواب طحين أسمر
٩ أكواب طحين أبيض
٣ م.ك ملح خشن ( لانه يعطي ملوحة مميزة وقوامه رائع عند تناول الأقراص)
١ م.ص كربونات الصوديوم
٣،٥ أكواب زيت زيتون
١م.ك خميرة فورية
٥ أكواب زعتر اخضر منظف ومجفف ومفروم خشن
وتقريبا ٣/٤ كوب ماء بحرارة الغرفة.
طريقة العمل:
يتم وضع الطحين الأسمر والابيض والخميرة والملح والكربونات ويتم خلطها جيدا ثم نضيف زيت الزيتون ونقوم بفركها باليد( وهذه نقطة مهمة جدا) ان نفرك ونبس باليد وليس العجن، كما هو الحال في المعمول لانه اذا تم عجنها سيتغير قوام الأقراص .
بعدها نضيف أوراق الزعتر ونفرك بذات الطريقة.
في هذه المرحلة اذا أخذت قطعة وحاولتي تشكيلها تتشكل لديك بسرعة .
اضافة الماء هنا ايضا حساسة جدا ومهمة، يتم اضافة الماء بالتدريج وبطريقة البخ ( رش الماء فوق الخليط) ونبس العجينة( لا نعجنها) إلى أن تنتهي الكمية.
حتى تعرفي الفرق قبل اضافة الماء ممكن ان تقومي بتشكيل قطعة ولكن لن تكون متماسكة عند اخراجها من القالب، هنا نقوم باستخدام قوالب تشكيل المعمول الخشب او البلاستيك.
عند اضافة الماء سيُصبِح التشكيل افضل ومتماسك اكثر.
نقوم بتشكيل العجينة بالقوالب في صواني وعند الانتهاء نتركها لترتاح لمدة ساعتين.
ولا يشترط ان تغطى الصواني.
ثم نقوم بخبزها على درجة حرارة ١٨٠ من الأسفل والأعلى الى ان تبدأ بالإحمرار.
ومن المهم ان لا تطول مدة الخبز لانها ستصبح صلبة .
عند اخراجها من الفرن تترك حتى تبرد تماماً، لانها اذا لم تبرد ستتكسر باليد.
نحن في العائلة كل فرد يحبها بطريقة مختلفة، منا من يحب أن يتناولها كما كانت جدتي تعدها بقوامها الذي يشبه الغريبة ومنا من يحب ان تكون اكثر صلابة في قوامها وهنا يتم اضافة ماء اكثر ، وانا اقترح عليكم ان تقوموا بتجربتها كما هي وممكن ان تاخذوا جزء صغير من العجينة وتقوموا بزيادة كمية الماء عليها، عندها ستحصلون على نتيجة مختلفة .
هذه الأقراص ناشفة نوعا ما فيفضل تناولها مع الجبنة البيضاء وكاسة الشاي.
Jerusalemite Thyme Shortbread.
Presented by Shatha Al Hussieni
#ArabicFlavour
#JerusalemiteThymeShortbread
#Palestine
I am very delighted to be this month’s host for Arabic Flavour.. Before talking about my recipe I would like to say that it was a great pleasure to try the exceptional recipes presented previously by the other members. Each and every recipe is now added to my recipe book. I hope you will like and enjoy my recipe as much as I do.
This recipe is very dear to my heart since I only used to have it at the kitchen of an extraordinary cook, my late grandmother, which is definitely one of her signature recipes. Jerusalemite Thyme Shortbread, a scrumptious shortbread recipe very similar in texture and consistency to the Middle Eastern buttery cookies known as “Ghraibeh”.
This kind of shortbread is very famous among the people of Jerusalem, especially during the thyme picking season, while the village people usually used the thyme to prepare what is called “Peasants Bread”, a recipe that’s been presented already by another member.
To guarantee the success of this recipe I had to measure the ingredients using a metric measuring cup, since my grandmother’s original recipe passed to me through my mother was measured by “a handful of this and that”! A secret measuring unit that I believe must be taught in culinary schools. 😉
Jerusalemite Fresh Thyme Shortbread
Ingredients
- 5 cups whole wheat flour
- 9 cups white flour
- 3 tablespoon coarse salt (for distinctive saltiness and texture)
- 1 tablespoons Sodium Bicarbonate (Baking Soda)
- 3.5 cups of olive oil
- 1 tablespoon instant yeast
- 5 cups "fresh" green Thyme (cleaned, washed, dried and chopped coarsely). This can be replaced with Oregano if it's not available on your country.
- Around 3/4 cup of water (room temperature)
Directions:
- Mix both types of flour, instant yeast, salt and soda bicarbonates, then add the olive oil. Mix all ingredients together by rubbing the mixture between your fingers and palms, DO NOT knead. This is essential when preparing this recipe as you want the result to turn out biscuit like, not bread like. Exactly as the Middle Eastern "Ma'amool".
- Add thyme leaves and keep mixing as instructed above. At this stage you should be able to form shapes with the dough you have.
- This next step is a bit tricky. Start adding the water (preferably sprinkling or spraying). Keep mixing as instructed above till you finish all the water.
- Start shaping the shortbread by using any mold you prefer (plastic or wooden), or make any shape you desire. After adding the water you will notice how easy it is to make shapes as the dough will be more incorporated. -
- Place the shapes on a baking sheet and let them rest for 2 hours. Its not necessary to cover it while resting.
- Preheat oven (top and bottom) and set on 180 degrees. Bake them till they start browning up. Make sure not to prolong the baking time or they will come out hard. Take them out of the oven and let them cool completely, otherwise they will crumble and break in your hands.
- When it comes to this recipe, we have different preferences in our family.. Some like it exactly as my grandma used to make it (the recipe above), and some like them a bit harder (by adding more water). I suggest you add extra water to some of the dough to try it both ways and decide which one is more to your liking!
This shortbread is more dry than buttery, so it's preferred to have it along with some white cheese and a cup of tea.
Bon Appétit
أقراص الزعتر المقدسية/ تقديم شذى الحسيني #نكهة_عربية #اقراص_الزعتر_المقدسية #فلسطين
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
يسعدني جدا أن أكون مستضيفتكم لهذا الشهر
وسعدت كثيرا بوصفات كل واحدة منكن، كل وصفة كان لها طعم مميز جدا وأضفتها الى مجموعة الوصفات المعتمدة.
أتمنى أن أقدم لكم هذا الشهر وصفة تحوز على رضا الجميع.
وصفتي لهذا الشهر هي وصفة لم يسبق لي أن تذوقتها إلا عند جدتي رحمها الله، كانت مبدعة ومميزة في جميع الاطباق التي تقوم بإعدادها، واخترت لكم اليوم أحد ألذ وصفاتها وهي ما تسمى بأقراص الزعتر، لذيذة جدا وتشبه في قوامها قوام الغريبة.
هذه الأقراص يشتهر بها أهل القدس ويقوموا بإعدادها في موسم الزعتر ، ولكن الفلاحين كانو يصنعوا ما يعرف بالخبز الفلاحي وليس الأقراص.
ولكي اضمن نجاح الوصفة قمت بحساب المقادير بالأكواب المعيارية لانو والدتي من قام بنقل هذه الوصفة عن جدتي ، ووالدتي الجميلة مقاديرها بالكمشة��
والكمشة موضوع اعتقد يحتاج الى دراسة لمعرفة أسراره .
أتمنى ان تنال إعجاب الجميع
مقادير أقراص الزعتر:
٥ أكواب طحين أسمر
٩ أكواب طحين أبيض
٣ م.ك ملح خشن ( لانه يعطي ملوحة مميزة وقوامه رائع عند تناول الأقراص)
١ م.ص كربونات الصوديوم
٣،٥ أكواب زيت زيتون
١م.ك خميرة فورية
٥ أكواب زعتر اخضر منظف ومجفف ومفروم خشن
وتقريبا ٣/٤ كوب ماء بحرارة الغرفة.
طريقة العمل:
يتم وضع الطحين الأسمر والابيض والخميرة والملح والكربونات ويتم خلطها جيدا ثم نضيف زيت الزيتون ونقوم بفركها باليد( وهذه نقطة مهمة جدا) ان نفرك ونبس باليد وليس العجن، كما هو الحال في المعمول لانه اذا تم عجنها سيتغير قوام الأقراص .
بعدها نضيف أوراق الزعتر ونفرك بذات الطريقة.
في هذه المرحلة اذا أخذت قطعة وحاولتي تشكيلها تتشكل لديك بسرعة .
اضافة الماء هنا ايضا حساسة جدا ومهمة، يتم اضافة الماء بالتدريج وبطريقة البخ ( رش الماء فوق الخليط) ونبس العجينة( لا نعجنها) إلى أن تنتهي الكمية.
حتى تعرفي الفرق قبل اضافة الماء ممكن ان تقومي بتشكيل قطعة ولكن لن تكون متماسكة عند اخراجها من القالب، هنا نقوم باستخدام قوالب تشكيل المعمول الخشب او البلاستيك.
عند اضافة الماء سيُصبِح التشكيل افضل ومتماسك اكثر.
نقوم بتشكيل العجينة بالقوالب في صواني وعند الانتهاء نتركها لترتاح لمدة ساعتين.
ولا يشترط ان تغطى الصواني.
ثم نقوم بخبزها على درجة حرارة ١٨٠ من الأسفل والأعلى الى ان تبدأ بالإحمرار.
ومن المهم ان لا تطول مدة الخبز لانها ستصبح صلبة .
عند اخراجها من الفرن تترك حتى تبرد تماماً، لانها اذا لم تبرد ستتكسر باليد.
نحن في العائلة كل فرد يحبها بطريقة مختلفة، منا من يحب أن يتناولها كما كانت جدتي تعدها بقوامها الذي يشبه الغريبة ومنا من يحب ان تكون اكثر صلابة في قوامها وهنا يتم اضافة ماء اكثر ، وانا اقترح عليكم ان تقوموا بتجربتها كما هي وممكن ان تاخذوا جزء صغير من العجينة وتقوموا بزيادة كمية الماء عليها، عندها ستحصلون على نتيجة مختلفة .
هذه الأقراص ناشفة نوعا ما فيفضل تناولها مع الجبنة البيضاء وكاسة الشاي.
Jerusalemite Thyme Shortbread.
Presented by Shatha Al Hussieni
#ArabicFlavour
#JerusalemiteThymeShortbread
#Palestine
I am very delighted to be this month’s host for Arabic Flavour.. Before talking about my recipe I would like to say that it was a great pleasure to try the exceptional recipes presented previously by the other members. Each and every recipe is now added to my recipe book. I hope you will like and enjoy my recipe as much as I do.
This recipe is very dear to my heart since I only used to have it at the kitchen of an extraordinary cook, my late grandmother, which is definitely one of her signature recipes. Jerusalemite Thyme Shortbread, a scrumptious shortbread recipe very similar in texture and consistency to the Middle Eastern buttery cookies known as “Ghraibeh”.
This kind of shortbread is very famous among the people of Jerusalem, especially during the thyme picking season, while the village people usually used the thyme to prepare what is called “Peasants Bread”, a recipe that’s been presented already by another member.
To guarantee the success of this recipe I had to measure the ingredients using a metric measuring cup, since my grandmother’s original recipe passed to me through my mother was measured by “a handful of this and that”! A secret measuring unit that I believe must be taught in culinary schools. 😉
Jerusalemite Fresh Thyme Shortbread
Ingredients
- 5 cups whole wheat flour
- 9 cups white flour
- 3 tablespoon coarse salt (for distinctive saltiness and texture)
- 1 tablespoons Sodium Bicarbonate (Baking Soda)
- 3.5 cups of olive oil
- 1 tablespoon instant yeast
- 5 cups "fresh" green Thyme (cleaned, washed, dried and chopped coarsely). This can be replaced with Oregano if it's not available on your country.
- Around 3/4 cup of water (room temperature)
Directions:
- Mix both types of flour, instant yeast, salt and soda bicarbonates, then add the olive oil. Mix all ingredients together by rubbing the mixture between your fingers and palms, DO NOT knead. This is essential when preparing this recipe as you want the result to turn out biscuit like, not bread like. Exactly as the Middle Eastern "Ma'amool".
- Add thyme leaves and keep mixing as instructed above. At this stage you should be able to form shapes with the dough you have.
- This next step is a bit tricky. Start adding the water (preferably sprinkling or spraying). Keep mixing as instructed above till you finish all the water.
- Start shaping the shortbread by using any mold you prefer (plastic or wooden), or make any shape you desire. After adding the water you will notice how easy it is to make shapes as the dough will be more incorporated. -
- Place the shapes on a baking sheet and let them rest for 2 hours. Its not necessary to cover it while resting.
- Preheat oven (top and bottom) and set on 180 degrees. Bake them till they start browning up. Make sure not to prolong the baking time or they will come out hard. Take them out of the oven and let them cool completely, otherwise they will crumble and break in your hands.
- When it comes to this recipe, we have different preferences in our family.. Some like it exactly as my grandma used to make it (the recipe above), and some like them a bit harder (by adding more water). I suggest you add extra water to some of the dough to try it both ways and decide which one is more to your liking!
This shortbread is more dry than buttery, so it's preferred to have it along with some white cheese and a cup of tea.
Bon Appétit
تعليقات
إرسال تعليق