وصفة " الرفيسة المغربية " من نكهة عربية
وصفة " الرفيسة المغربية " من نكهة عربية
#الرفيسة_المغربية
#نكهة_عربية
#المغرب
(Recipe available in English)
أسعد اللّه أوقاتكم جميعاً أينما كنتم. أنا مسرورة جداً لكوني المستضيفة لهذا الشهر مع نكهة عربية. وصفتنا اليوم لذيذة جداً ومليئة بالنكهات الرائعة التي أتمنى أن تنال إعجابكم.
الرفيسة هو نوع من الثريد يميز قائمة الطبخ المغربي التقليدي، وتعتبر من الأطباق الشعبية الأكثر استهلاكاً خاصة في الأوقات الباردة والمعتدلة. يرتبط إعداد هذه الوجبة تحديداً بمناسبة الولادة، حيث يتم إعدادها للنساء حديثات الولادة في فترة النفاس كما جرت العادة طبقا للتقاليد المغربية لما تتضمنه من مكونات صحية مفيدة.
يحتوي هذا الطبق على مواد غذائية مهمة، تساعد الجسم على اكتساب مناعة ضد نزلات البرد ومده بمختلف الأملاح المعدنية المتواجدة ضمن مكوناتها المطبوخة.
بداية يجب تحضير الفطائر بما يسمى في المغرب بـ "المسمن"
مقادير المسمن:
- نصف كيلو من السميد الناعم
- نصف كيلو من الطحين
- قليل من الملح
- ملعقة صغيرة خميرة الخبز
الطريقة:
- تُعجن هذه المكونات بماء دافئ حتى تتشكّل عجينة مثل الخبز متماسك ورطب؛ تُصنع منها كويرات صغيرة وتترك لبعض الوقت.
- يتم رق كويرات العجين بسطح اليد للحصول على ورقة شبه شفافة، ويستعان بخليط الزيت والزبدة المذابة حتى لا تتمزق. تثنى الجوانب حتى للحصول على شكل مربع.
- تسخن مقلاة بدون زيت ويتم شي الفطائر في المقلاة بعدما تكون قد رققت باليد من الجهتين ويستحن رشها ببعض خليط الزيت والزبدة من حين لآخر.
طريقة تحضير المرق
المقادير :
- دجاجة مغسولة غير مقطعة
- 4 حبات بصل مفرومه
- 1 ملعقة صغيرة زعفران
- فلفل أسود و ملح حسب الرغبة
- 1 ملعقة صغيرة من السبع بهارات أو بهارات مشكلة
- كوب من العدس
- كوب صغير من زيت الزيتون
- قليل من السمن
- 2 لتر ماء لسلق الدجاج
الطريقة :
يطهى البصل المفروم بقليل من زيت الزيتون والملح وجميع البهارات في طنجرة، ثم نضيف والسمن والدجاجة ويترك الخليط على النار مع التحريك حتى لا يلتصق ثم يضاف لترين من الماء. يضاف العدس بعد نصف مرحلة استواء الدجاجة. نستمر بالطهي حتى استواء جميع المكونات.
أخيراً تصف الفطائر (المسمن) المقطعة إلى لقيمات في صحن، و توضع الدجاجة في الوسط و يوضع العدس على الدجاج وعلى الجوانب، بعد ذلك يسقى الكل بالمرق.
ملاحظة :
• يمكن استبدال المسمن بخبز الشراك كخيار أسرع واسهل (انا استخدمته في الصورة).
#نكهة_عربية
#المغرب
(Recipe available in English)
أسعد اللّه أوقاتكم جميعاً أينما كنتم. أنا مسرورة جداً لكوني المستضيفة لهذا الشهر مع نكهة عربية. وصفتنا اليوم لذيذة جداً ومليئة بالنكهات الرائعة التي أتمنى أن تنال إعجابكم.
الرفيسة هو نوع من الثريد يميز قائمة الطبخ المغربي التقليدي، وتعتبر من الأطباق الشعبية الأكثر استهلاكاً خاصة في الأوقات الباردة والمعتدلة. يرتبط إعداد هذه الوجبة تحديداً بمناسبة الولادة، حيث يتم إعدادها للنساء حديثات الولادة في فترة النفاس كما جرت العادة طبقا للتقاليد المغربية لما تتضمنه من مكونات صحية مفيدة.
يحتوي هذا الطبق على مواد غذائية مهمة، تساعد الجسم على اكتساب مناعة ضد نزلات البرد ومده بمختلف الأملاح المعدنية المتواجدة ضمن مكوناتها المطبوخة.
بداية يجب تحضير الفطائر بما يسمى في المغرب بـ "المسمن"
مقادير المسمن:
- نصف كيلو من السميد الناعم
- نصف كيلو من الطحين
- قليل من الملح
- ملعقة صغيرة خميرة الخبز
الطريقة:
- تُعجن هذه المكونات بماء دافئ حتى تتشكّل عجينة مثل الخبز متماسك ورطب؛ تُصنع منها كويرات صغيرة وتترك لبعض الوقت.
- يتم رق كويرات العجين بسطح اليد للحصول على ورقة شبه شفافة، ويستعان بخليط الزيت والزبدة المذابة حتى لا تتمزق. تثنى الجوانب حتى للحصول على شكل مربع.
- تسخن مقلاة بدون زيت ويتم شي الفطائر في المقلاة بعدما تكون قد رققت باليد من الجهتين ويستحن رشها ببعض خليط الزيت والزبدة من حين لآخر.
طريقة تحضير المرق
المقادير :
- دجاجة مغسولة غير مقطعة
- 4 حبات بصل مفرومه
- 1 ملعقة صغيرة زعفران
- فلفل أسود و ملح حسب الرغبة
- 1 ملعقة صغيرة من السبع بهارات أو بهارات مشكلة
- كوب من العدس
- كوب صغير من زيت الزيتون
- قليل من السمن
- 2 لتر ماء لسلق الدجاج
الطريقة :
يطهى البصل المفروم بقليل من زيت الزيتون والملح وجميع البهارات في طنجرة، ثم نضيف والسمن والدجاجة ويترك الخليط على النار مع التحريك حتى لا يلتصق ثم يضاف لترين من الماء. يضاف العدس بعد نصف مرحلة استواء الدجاجة. نستمر بالطهي حتى استواء جميع المكونات.
أخيراً تصف الفطائر (المسمن) المقطعة إلى لقيمات في صحن، و توضع الدجاجة في الوسط و يوضع العدس على الدجاج وعلى الجوانب، بعد ذلك يسقى الكل بالمرق.
ملاحظة :
• يمكن استبدال المسمن بخبز الشراك كخيار أسرع واسهل (انا استخدمته في الصورة).
Moroccan Rfissa (Chicken with Lentils on a bed of flat bread)
By Rasha Al-Anbari
#Moroccan_Rfissa
#ArabicFlavour
#Morocco
I am very pleased to be this month’s host for Arabic Flavour. Today’s recipe is a very delicious one as it is packed with a delightful combination of flavors. I really hope you will find it to your liking.
Rfissa is a very popular recipe in the traditional Moroccan cuisine. A semi-porridge recipe (layered bread, meat and broth) that is considered one of the most requested dishes during cold and moderate seasons in specific.
Preparing this recipe in Morocco is usually associated with births, as it is customary in the Moroccan traditions to serve it to women who have recently given birth or are during their postpartum period due to its healthy and rich ingredients. This dish also contains key nutritional ingredients which promote immunity against colds, and provide the body with different essential minerals.
First of all, we must prepare the flatbread, "Msammen" as it is called in Morocco.
Msammen Ingredients:
- 1/2 kilo fine semolina
- 1/2 kilo white flour
- Pinch of salt
- 1 teaspoon instant yeast
Preparation:
- Mix all ingredients together with lukewarm water until you get a smooth dough, very similar in consistency to bread dough.
- Cut the dough and form into small sized balls, set aside.
- Use generous amounts of both oil and butter throughout this step. Brush some of the oil and melted butter onto a clean counter or surface; make sure your hands are well-oiled as well. Use your fingers to start to flatten one of the balls of dough, then use the palm of your hand (circular wiping motions work well) to gradually spread out the dough into a large circle, the thinner the better. Try not to tear the dough while working, but don’t worry if you make any because you’re going to be folding it up into layers anyway.
- Fold each dough circle in thirds toward the middle, once from the left and right edges, and once again from the nearest and farthest edges to form a square. Set the layered square of dough aside, and repeat with the other balls of dough.
- Warm up your griddle or a frying pan. Take a folded square of dough and press it to flatten it out a little more. Fry each flatbread for 2-3 minutes per side until golden brown.
Preparing the broth and chicken:
Ingredients:
- 1 whole chicken
- 4 onions, chopped
- 1 teaspoon saffron
- 1 teaspoon mixed spices
- 1 cup of lentils
- 1/2 cup of olive oil
- 1 teaspoon of ghee
- Black pepper and salt
- 2 liters of Water for boiling
Directions:
- Heat some olive oil in a cooking pot, add onions, mixed spices and salt and stir. Add ghee and chicken and keep stirring to prevent it from sticking to the bottom of the pot until the chicken browns up a little.
- Add 2 liters of water to the chicken and let it cook. Halfway through the cooking process add the lentils.
- When all ingredients are cooked through serve it in this order:
- Cut or tear the Msammen flatbread into big pieces and place at the bottom of a serving dish.
- Add chicken on top of Msammen and at the center.
- Ladle lentils on top of the chicken and on around it covering the sides of the dish.
- Pour some of the chicken broth on top of everything in the serving dish.
Note:
- You can replace the Msammen flat bread with the Mediterranean “Shrak” bread.
By Rasha Al-Anbari
#Moroccan_Rfissa
#ArabicFlavour
#Morocco
I am very pleased to be this month’s host for Arabic Flavour. Today’s recipe is a very delicious one as it is packed with a delightful combination of flavors. I really hope you will find it to your liking.
Rfissa is a very popular recipe in the traditional Moroccan cuisine. A semi-porridge recipe (layered bread, meat and broth) that is considered one of the most requested dishes during cold and moderate seasons in specific.
Preparing this recipe in Morocco is usually associated with births, as it is customary in the Moroccan traditions to serve it to women who have recently given birth or are during their postpartum period due to its healthy and rich ingredients. This dish also contains key nutritional ingredients which promote immunity against colds, and provide the body with different essential minerals.
First of all, we must prepare the flatbread, "Msammen" as it is called in Morocco.
Msammen Ingredients:
- 1/2 kilo fine semolina
- 1/2 kilo white flour
- Pinch of salt
- 1 teaspoon instant yeast
Preparation:
- Mix all ingredients together with lukewarm water until you get a smooth dough, very similar in consistency to bread dough.
- Cut the dough and form into small sized balls, set aside.
- Use generous amounts of both oil and butter throughout this step. Brush some of the oil and melted butter onto a clean counter or surface; make sure your hands are well-oiled as well. Use your fingers to start to flatten one of the balls of dough, then use the palm of your hand (circular wiping motions work well) to gradually spread out the dough into a large circle, the thinner the better. Try not to tear the dough while working, but don’t worry if you make any because you’re going to be folding it up into layers anyway.
- Fold each dough circle in thirds toward the middle, once from the left and right edges, and once again from the nearest and farthest edges to form a square. Set the layered square of dough aside, and repeat with the other balls of dough.
- Warm up your griddle or a frying pan. Take a folded square of dough and press it to flatten it out a little more. Fry each flatbread for 2-3 minutes per side until golden brown.
Preparing the broth and chicken:
Ingredients:
- 1 whole chicken
- 4 onions, chopped
- 1 teaspoon saffron
- 1 teaspoon mixed spices
- 1 cup of lentils
- 1/2 cup of olive oil
- 1 teaspoon of ghee
- Black pepper and salt
- 2 liters of Water for boiling
Directions:
- Heat some olive oil in a cooking pot, add onions, mixed spices and salt and stir. Add ghee and chicken and keep stirring to prevent it from sticking to the bottom of the pot until the chicken browns up a little.
- Add 2 liters of water to the chicken and let it cook. Halfway through the cooking process add the lentils.
- When all ingredients are cooked through serve it in this order:
- Cut or tear the Msammen flatbread into big pieces and place at the bottom of a serving dish.
- Add chicken on top of Msammen and at the center.
- Ladle lentils on top of the chicken and on around it covering the sides of the dish.
- Pour some of the chicken broth on top of everything in the serving dish.
Note:
- You can replace the Msammen flat bread with the Mediterranean “Shrak” bread.

تعليقات
إرسال تعليق